Sverige

Jag har inte varit länge i Kanada och jag har inte haft särskilt många föreläsningar så här långt. Ändå så har fyra av mina fem föreläsare redan hunnit med att pratat om Sverige och tagit exempel från vårat fina land. Saker jag har fått höra är hur socialiserat landet är, hur starka fackförbunden i Sverige är; och vad de gjorde under finanskrisen för att hjälpa företagen, vilken kollektivistisk inställning man har i Sverige, hur Olof Palme som kom från ett så litet land gjorde så mycket nytta, hur punktliga svenskar är, vilken fantastiskt välfärdssystem Sverige har, hur långt vi kommit i vårt miljöarbete och hur välkomnande vi är till ny teknik.
Det jag vill säga är att alla pratar om Sverige i väldigt goda termer och man använder vårt lilla land som ett föregångsexempel. Ända tills idag...
Idag kom nämligen valresultatet från det svenska valet upp som ett exempel under en föreläsning i kursen Modern Governments. Det som föreläsaren lade fokus på var inte det parlamentariska systemet eller vilka som skulle styra landet de närmaste fyra åren. Nej. Han lade fokus på hur Sverigedemokraterna hade tagit sig in i riksdagen och vilka konsekvenser det kunde få. Han fortsatte att prata om hur Frankrike avvisar Romer och hur många andra länder i Europa nu har främlingsfientliga partier i sina riksdagar.
Tidigare gånger när Sverige varit på kartan under föreläsningarna har jag faktiskt blivit stolt och jag har kunnat slå mig för bröstet och känt att Sverige är ett fantastiskt land. Idag kände jag inte så. Idag skämdes jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0